t DORP Boechout-Vremde

5. NATUUR EN KLIMAATBELEID

5:
NATUUR EN KLIMAATBELEID

De grote klimaatuitdagingen zijn intussen algemeen bekend. Dat we daar voluit mee verantwoordelijkheid in willen opnemen, hebben we de voorbije jaren meermaals getoond.

Via juridische weg en de ondersteuning van omwonenden zijn we erin geslaagd om de vestiging van een nieuw tankstation aan de Provinciesteenweg tegen te houden. Ook de bouw van een industriële giga-serre van 10 hectare aan de Mussenhoevelaan konden we zo voorkomen. 

De meest in het oog springende verwezenlijking is ongetwijfeld dat we vandaag nog met z’n allen kunnen genieten van de dreef, de monumentale laan met de honderdjarige beuken aan het kasteel van Moretus.

Nadat het bestuur van PRO, CD&V en Groen-Gangmaker de eigenaar had ondersteund bij de aanvraag van een kapvergunning, zijn we samen met enthousiaste Boechoutse klimaatjongeren in de bres gesprongen.

In het webinar ‘Over-Dreven’ dat we toen in juni 2021 georganiseerd hebben, hamerden 3 eminente professoren waaronder Hans Van Dyck op de onschatbare waarde van oude dreven op het vlak van biodiversiteit en in de strijd tegen klimaatopwarming.

Tegelijk werd er een petitie ‘Geef Om De Dreef’ gelanceerd die door meer dan 3.000 mensen ondertekend is, en hebben we een model van bezwaarschrift met alle juridische en technische argumenten verspreid.

Gelukkig heeft die hele actie het bestuur op andere gedachten gebracht en krijgt de dreef vandaag via een erfpachtovereenkomst met de Stichting Kempens Landschap de zorg en aandacht waar we met ’t Dorp Boechout-Vremde altijd voor gestreden hebben.

 

Dit zijn onze voorstellen voor een ambitieus klimaat- en biodiversiteitsbeleid in onze gemeente:

 

  • De open ruimte versterken. Zoals onder speerpunt 3 al aan bod kwam, willen we kost wat kost de open ruimte bewaren die er in onze gemeente nog rest.

 

  • De klimaattoets. De klimaattoets analyseert de gevolgen van een beleidsmaatregel op het vlak van klimaat. Net als de armoedetoets (zie speerpunt 4) willen we de klimaattoets standaard invoeren bij de opmaak van nieuw beleid of de beoordeling van aanvragen voor omgevingsvergunningen.

 

  • Een wijkgroenplan. Samen met de inwoners van elke wijk willen we wijkgroenplannen opmaken. Een wijkgroenplan kan gaan over geveltuinen, groene muren, groendaken, maar ook over gemeenschappelijke tuinen en het onderhoud daarvan. Ook het onkruidvrij houden van stoepen en het opruimen van bladeren kunnen onderdeel zijn van het plan. Waardevolle buurtinitiatieven moeten aangemoedigd worden.

 

  • Meer bomen in de woonkernen. Door de klimaatverandering en de bouwwoede tijdens de afgelopen jaren kunnen zorgvuldig gekozen bomen en de strategische inplanting ervan aanzienlijke voordelen bieden voor alle inwoners. Ze verbeteren de leefbaarheid in de woonkernen. Een volgroeide boom verbetert de luchtkwaliteit en helpt de temperatuur in de zomer te verlagen. Bovendien zorgt voldoende ruimte voor bomen en groen voor een natuurlijke wateropvang bij hevige regenval.

 

  • Maximaal behoud van bestaande bomen. ‘Bomen op leeftijd’ zijn zoveel meer waard dan nieuwe. Daarom willen we, naast het aanplanten van nieuwe bomen, sterk inzetten op het behoud en beschermen van het huidige bomenbestand. Als eerste stap is hiervoor een inventarisatie nodig van alle straat- en laanbomen en van de erfgoedbomen in ons dorp, zowel op publiek als privaat domein. Maar we willen ook een aanpassing van de kapverordening, een betere afstemming met het vergunningenbeleid, het invoeren van boombeschermingsmaatregelen op werven en de invoer van een bomenfonds realiseren.

 

  • Groene schoolspeelplaatsen. Sommige scholen hebben hun speelplaatsen al vergroend maar op andere scholen gaat het toch nog om kale betonvlaktes. We willen met de directies en ouderverenigingen bekijken hoe we samen kunnen bouwen aan groene speelplaatsen met bomen, onverharde zones en pluk- of moestuinen.

 

  • Klimaatneutrale gemeentediensten. Een gemeente moet het goede voorbeeld geven. We willen werk maken van klimaat neutrale gemeentediensten door onder meer het wagenpark stelselmatig te vervangen, gebouwen te isoleren en om te schakelen naar hernieuwbare energie. We willen inwoners en ondernemers stimuleren om zelf ook duurzame oplossingen te vinden en daarbij deskundig advies op maat voorzien. 

 

  • Groenblauwe dooradering en ruimte voor water. In Boechout kan het stimuleren van groenblauwe dooradering verschillende voordelen hebben, zoals het tegengaan van wateroverlast, het verbeteren van de luchtkwaliteit, en het creëren van een aangenamere leefomgeving voor bewoners en dieren. We willen onder andere inzetten op het creëren van wadi's en infiltratiezones, het verbinden van bestaande natuurgebieden via groene corridors, het ondersteunen van agrarische natuurbeheer (lokale boeren aanmoedigen en ondersteunen om landschapselementen zoals houtkanten, bloemrijke akkerranden, en poelen te behouden of aan te leggen), het herstel van trage wegen, …

 

  • Aandacht voor topnatuur. Naast ‘gewoon’ groen, beschikt Boechout ook over NATURA 2000 habitat (o.a. Molenbeekvallei) en habitatrichtlijngebieden (o.a. bos van Moretus), of kort gezegd Europese topnatuur. Samen met Vlaamse en provinciale partners en in het kader van het Landinrichtingsproject Antwerpse Zuidrand willen we meewerken aan het behoud, de bescherming en de uitbreiding van dit gebied.

 

  • Herbestemming van de luchthaven van Deurne. De luchthaven van Deurne met haar negatieve impact op de volksgezondheid en het klimaat past niet in onze visie op leefbaarheid en ecologie. Gelet op de nabijheid van Zaventem is er ook geen nood aan een extra regionale luchthaven. Het zou veel logischer zijn om de miljoenen overheidssteun die vandaag naar de luchthaven van Deurne gaan, te investeren in de verbetering van de capaciteit en duurzaamheid van Zaventem. Wij pleiten dan ook voor de herbestemming van de luchthaven van Deurne. Zo komt er enorm veel ruimte vrij voor natuur, recreatie en mogelijk ook innovatieve stedelijke projecten die ten goede komen aan de hele gemeenschap.

Wil je mee helpen?.

Voel je de goesting om mee dingen in beweging te zetten in ons prachtige dorp, laat het dan zeker weten. Er is nog zoveel dat we samen kunnen doen om Boechout en Vremde nog eerlijker, mooier en warmer te maken.

Voer a.u.b. uw naam in
Vul alstublieft een bericht in.