t DORP Boechout-Vremde

4. EEN INCLUSIEF BELEID VOOR ALLE GENERATIES

4:
EEN INCLUSIEF BELEID VOOR ALLE GENERATIES

In één van zijn meesterlijke gedichten noemde wijlen dichter Herman De Coninck de wijk waar hij woonde ‘Burenzorg’ in plaats van Zurenborg. Het beeld van een warmhartige buurt waar mensen klaarstaan en iedereen zich gehoord en gezien voelt. Herman De Coninck zou graag in ons dorp gewoond hebben want hier wordt ook volop aan ‘Burenzorg’ gedaan.

Wij vinden dat het beleid die verbinding tussen inwoners en de onderlinge solidariteit ten volle moet aanmoedigen. Tegelijk moet het beleid zo inclusief mogelijk zijn zodat niemand zich uitgesloten voelt.

Van de strijd tegen eenzaamheid willen we een prioriteit maken.

Dat dit geen holle politieke kreten zijn, bewijzen we al meer dan 5 jaar met Hartig Boechout-Vremde, het sociaal restaurant dat we in april 2019 zijn begonnen voor alle alleenstaanden van ons dorp.

Met een keukenbrigade bestaande uit vrijwilligers vergasten we hen sindsdien één keer per maand op een ambitieus driegangenmenu in Zaal Den Boom in Vremde. Het is een enorm succes. Banden worden aangehaald, vriendschappen gesmeed, de zaal zit elke keer vol.

Een ander sociaal project waarvoor we ons hebben ingezet, is de ‘Tuin van Ohana’. Ohana is het opvanghuis van Centrum Algemeen Welzijnswerk in de Heuvelstraat, bedoeld voor vrouwen en gezinnen met kinderen in een noodsituatie. Het omliggende terrein was tot voor kort een kale grindwoestijn. Stapsgewijs hebben we daar mee een groene tuin van gemaakt met bomen en een speelweide en speeltuigen voor de kinderen.     

 

Dit zijn onze voorstellen voor een warmhartig, verbonden, inclusief beleid:

 

  • Een armoedeplan. Cijfers van de Vlaamse Gemeentemonitor tonen aan dat armoede een probleem is in onze gemeente. We willen een armoedeplan opstellen en eerst overleg plegen met alle organisaties en diensten die met armoede werken. Ervaringsdeskundigen betrekken we ook actief. De Gentse vrijwilligersorganisatie 'Beste Burger' heeft een stappenplan ontwikkeld om alle burgers te laten participeren in het beleid.

 

  • De armoedetoets. De armoedetoets gaat na wat de gevolgen zullen zijn van een beleidsmaatregel op armoede. We vinden dat die armoedetoets standaard moet gebeuren bij de opmaak van nieuw beleid.  

 

  • Een kinder-kansarmoede index van 0%. Dat moet het streefdoel zijn. Een kind is nooit verantwoordelijk voor de armoede in het gezin. Elk kind verdient gelijke kansen. Dat kinderarmoede de laatste jaren gestegen is, kunnen we niet aanvaarden. We willen van de strijd tegen kinderarmoede een prioriteit maken. Daarom zetten we in op betaalbaar wonen en gelijke onderwijskansen met een sterke huiswerkbegeleiding. We willen projecten ondersteunen die zich richten op de problematiek rond lege of ongezonde brooddozen op school. Kwetsbare gezinnen verdienen onze bijzondere aandacht wat betreft toegang tot voldoende kinderopvang. We vinden dat het gemeentelijk patrimonium enkel aan crèches met inkomsten-gerelateerde tarieven verhuurd mag worden.


  • Sociale huisvesting. In 2022 had onze gemeente slechts 3 sociale huurwoningen per 100 huishoudens, wat de helft is van het Vlaamse gemiddelde van 6%. We willen armoede bestrijden met een sterker sociaal woonbeleid, waarbij de nadruk ligt op renovatie en herbestemming van bestaande gebouwen. Dit vraagt om een gezamenlijke investering die de hele samenleving ten goede komt. Bewoners moeten begeleid worden en er moet een evaluatiesysteem zijn. Ons doel is een woonbeleid dat niet alleen onderdak biedt, maar ook bijdraagt aan het zelfvertrouwen en welzijn van de bewoners, en zo ons dorp versterkt.


  • ‘Zorgzame Buurten’ – meer verbinding met de woonzorgcentra. ‘Zorgzame Buurten’ zijn een initiatief van de Vlaamse Overheid, Departement Zorg. Een ‘Zorgzame Buurt’ focust op de opbouw van sociaal weefsel, solidariteit en zorgzaam samenleven. Sinds 2022 loopt er een project met betrekking tot woonzorgcentrum Sint-Mathildis onder de naam ‘Van Eiland naar Wij-land’. Vandaag zijn woonzorgcentra nog te vaak ‘eilanden’ zonder veel interactie met de dorpsgemeenschap. De bedoeling is om te bekijken hoe het woonzorgcentrum een meerwaarde kan zijn voor de buurt, door bijvoorbeeld de tuinen open te stellen. Andersom wordt ook het thuisgevoel van de bewoners van het woonzorgcentrum bevorderd door meer contacten met de buurt. Wij vinden dit een enorm waardevol project dat we ten volle willen ondersteunen. We willen de insteek ervan ook uitbreiden naar de andere woonzorgcentra op het grondgebied van onze gemeente: Rusthuis Avondvrede en Huize Stracke (Capenberg).  

 

  • Senioren meer betrekken. Senioren willen hun leven zinvol invullen en wij kunnen veel van hen leren. Helaas treffen ze vaak hindernissen aan die hun deelname en verbinding bemoeilijken. Daarom willen we, in nauwe samenwerking met de Seniorenraad, deze verminderen. We willen een gevarieerd vrijetijdsaanbod creëren in samenwerking met lokale verenigingen, inclusief digitale opties zoals online theatervoorstellingen voor woonzorgcentra. We bevorderen en ondersteunen sport- en beweegactiviteiten voor senioren en maken vrijwilligerswerk toegankelijker, zodat ze actief kunnen blijven, nieuwe contacten kunnen leggen en constant kunnen bijleren. 

 

  • Generatietuinen. In generatietuinen komen verschillende leeftijdsgroepen samen om de natuur te (her)ontdekken. Hier brengen kinderen een verfrissende dynamiek, terwijl ze tegelijkertijd waardevolle banden smeden met oudere generaties. Voor senioren biedt de tuin een welkome afwisseling in hun dagelijkse routine, terwijl ook kleinkinderen, familie, vrienden en buurtgenoten kunnen genieten van deze gedeelde ruimte. Dit concept biedt niet alleen een verrijkende groene zone, maar ook een kans om sociale cohesie te bevorderen en het bewustzijn rond klimaatverandering te vergroten. De Bond Beter Leefmilieu voorziet een subsidie aan gemeenten die een generatietuin willen aanleggen. Laat ons daarop intekenen.

 

  • Een jeugdhuis. Jongeren moeten de kans krijgen om te groeien. Waar kan dat beter dan op een plek waar ze positief gestimuleerd worden, kunnen experimenteren en zichzelf ontwikkelen? We willen een echt jeugdhuis realiseren waar jongeren zelf de leiding hebben. Eerst willen we in gesprek gaan met de jeugdbewegingen en de jongeren zelf. Samen met de jongeren brengen we de ideeën in kaart, bouwen we een netwerk van sponsors en helpende handen op, en gaan we op zoek naar een geschikte locatie.

 

  • Een inclusief en duurzaam ontmoetingscentrum. Naast een jeugdhuis stellen wij ook voor om een nieuw ontmoetingscentrum op te richten dat als middelpunt van de dorpsgemeenschap kan dienen. Het zou een plek zijn waar inwoners van alle leeftijden en achtergronden elkaar kunnen ontmoeten, samenwerken en van elkaar kunnen leren. 

 

  • Een fijne speelplek in elke wijk. We willen een bevraging lanceren bij kinderen en hun ouders. Waar moet er speelruimte bijkomen en waar kunnen bestaande speelplekken nog beter worden gemaakt? Kan er misschien een basketveldje bij? Voorzien we ook een barbecueplaats voor de papa’s en de mama’s? Hoe kan je er veilig geraken en is er voldoende sociale controle? Met de resultaten van de bevraging gaan we aan de slag.

 

  • Meer speelstraten. In de vakanties willen we meer speelstraten promoten en budget voorzien om bijvoorbeeld een springkasteel te huren. 

 

  • Een toegankelijk dorp voor iedereen. We willen medewerkers van de gemeente de straat opsturen met rollators, rolstoelen en kinderwagens om zo alle hindernissen in kaart te brengen en die dan nadien weg te werken. Bij nieuwe infrastructuurwerken moet er systematisch een toegankelijkheidstoets zijn. De voetpaden moeten van goede kwaliteit zijn, voldoende breed, en met schuine randen die het betreden of verlaten van het voetpad met een rolstoel vergemakkelijken. 

 

  • Plaats voor honden. Honden zijn voor veel mensen hun trouwe metgezellen. Ze moedigen mensen aan om naar buiten te gaan en maken het gemakkelijker om contact te leggen met anderen. We willen in elke wijk een hondentoilet voorzien en, waar mogelijk, ook plekken creëren waar honden vrij kunnen rondlopen.

 

  • Een helder kader voor dierenwelzijn is essentieel. Hierin wordt duidelijk aangegeven wat we in onze gemeente tolereren en welke maatregelen we nemen bij overtredingen. Het is namelijk essentieel dat zowel huisdieren als landbouwdieren met respect en zorg behandeld worden. We willen de handhaving van dierenwelzijnswetten intensiveren en een meldpunt voor dierenmishandeling opzetten. Daarnaast zullen we meer diervriendelijke groene ruimten creëren, zoals hondenweides, en de biodiversiteit in onze gemeente bevorderen.

 

Wil je mee helpen?.

Voel je de goesting om mee dingen in beweging te zetten in ons prachtige dorp, laat het dan zeker weten. Er is nog zoveel dat we samen kunnen doen om Boechout en Vremde nog eerlijker, mooier en warmer te maken.

Voer a.u.b. uw naam in
Vul alstublieft een bericht in.