3:
HET DORPSE KARAKTER EN DE OPEN RUIMTE VERSTERKEN
Boechout en Vremde zijn mooie, landelijke dorpen waar we trots op zijn. Maar de open ruimte die onze dorpen zo aantrekkelijk maakt, staat onder druk.
Onze gemeente is erg in trek bij projectontwikkelaars die hier dure woningen en appartementen willen bouwen. Het bestuur van PRO, CD&V en Groen-Gangmaker heeft geen rem gezet op deze bouwwoede. Ze hebben meer dan 1.000 extra woningen goedgekeurd.
Dat heeft grote gevolgen voor onze dorpen: meer verkeer, meer lawaai, meer luchtvervuiling, maar ook minder eigenheid.
Wij willen dat Boechout-Vremde dorpen blijven waar het goed wonen is. Daarom zeggen wij: stop met bouwen van grote nieuwe projecten. Er is geen ruimte meer voor.
Wij willen de open ruimte die er nog is, beschermen en koesteren. We willen geen grote woonuitbreidingsgebieden meer aansnijden, maar eerder kleinschalige en innovatieve woonvormen stimuleren die passen in het dorpsbeeld en de leefbaarheid niet schaden.
Dit is wat we met 't Dorp willen realiseren:
- We bewaren wat er in onze gemeente nog rest aan open ruimte. Hierover kunnen we kort en bondig zijn: voor grootschalige nieuwe bouwprojecten is Boechout-Vremde absoluut geen plaats meer.
- Kleinschalige inbreiding en innovatieve woonvormen. Kleine, particuliere projecten en creatieve herbestemming van bestaande gebouwen zijn in woonzone nog mogelijk op voorwaarde dat ze in harmonie zijn met de omgeving en de leefbaarheid niet in het gedrang brengen. Nieuwe woonvormen zoals cohousing, tiny houses, kangoeroewonen of zorgwonen willen we aanmoedigen.
- We snijden als gemeente geen woonuitbreidingsgebied meer aan. Boechout-Vremde telt nog 2 onbesliste woonuitbreidingsgebieden: het gebied ‘Kerkweg’ – dat zijn de oude terreinen van Sporting Vremde – en het gebied ‘Borsbeeksesteenweg-Capenberg’ – de landbouwgrond naast de keerlus van de tram. Over het eerste woonuitbreidingsgebied in Vremde is nagenoeg iedereen het eens dat dit een openbaar park moet worden. Over het woonuitbreidingsgebied tegenover Capenberg waren de meningen echter verdeeld. Begin 2022 raakte bekend dat het bestuur van PRO, CD&V en Groen-Gangmaker het wilde herbestemmen tot sport- en recreatiezone om er hockeyclub Herakles te verwelkomen. ’t Dorp Boechout-Vremde heeft toen een webinar georganiseerd met 2 gerenommeerde experten Ruimtelijke Ordening. Het verdict van deze experten was unaniem: waarom zou je als gemeente open ruimte aansnijden voor sportinfrastructuur als er aan de overzijde van de Borsbeeksesteenweg nog een heel arsenaal aan recreatiegebied onbenut blijft? Sinds dit webinar zijn de geesten gerijpt. Ook bij de hockeyclub die intussen afgezien heeft van haar eerste plan en nu een verhuis plant naar de voormalige VOCO-site, dus naar bestaand recreatiegebied. Voor ’t Dorp Boechout-Vremde moet de landbouwgrond naast de keerlus van de tram definitief geschrapt worden als woonuitbreidingsgebied en ingekleurd worden als agrarisch gebied.
- Bescherming van het karakteristieke historische patrimonium. De historische hoven en parkdomeinen die zo typisch zijn voor Boechout, moeten maximaal bewaard blijven. Via een Erfgoed-RUP willen we nieuwbouw op deze sites verbieden. Mits de erfgoedwaarde niet wordt aangetast, kunnen de domeinen wel een andere invulling krijgen. Het openstellen ervan voor de gemeenschap willen we ook aanmoedigen.
- “In Parkgebied Bouw Je Niet!” Als het aan het bestuur van PRO, CD&V en GROEN-GANGMAKER gelegen had, stonden er nu al appartementsblokken in de parktuin van het Vijverhof. De Raad van State heeft die plannen van het bestuur gelukkig vernietigd. Nog vóór het openbaar onderzoek plaatsvond, had het vorige bestuur al toezeggingen gedaan aan de projectontwikkelaars. Daardoor kon de gemeente niet meer objectief oordelen over de bijna 1.000 bezwaarschriften die tegen de plannen waren ingediend. Intussen is dat bestuur bezig met een nieuw, duur RUP Vijverhof. ’t Dorp Boechout-Vremde ziet niet in waarom de gemeente een privaat bouwproject zou ondersteunen en pleit dan ook voor de afvoering van dit RUP.
- De omgeving van het Jef Van Hoofplein vergroenen. Boechout mist een centraal plein waar mensen elkaar op een bankje kunnen ontmoeten en in de schaduw kunnen petanquen. Het Jef Van Hoofplein lijkt hiervoor ideaal, maar vervult vandaag een belangrijke parkeerfunctie. We willen alleszins werk maken van de vergroening van deze omgeving. Misschien komt er dan ook een fijn terras bij de bibliotheek waar je kunt genieten van een boek en een kop koffie.
- Opwaarderen van de bestaande pleintjes en speeltuinen. Samen met de buurtbewoners willen we pleintjes en speeltuinen vergroenen en verbeteren als publieke ontmoetingsplaatsen. We zullen ook zorgen dat deze plekken inclusiever worden, zodat bijvoorbeeld kinderen met een beperking zich er kunnen amuseren.
- Een plan voor de Bunderkes. Sinds de sportinfrastructuur er verhuisd is, wacht het terrein van de Bunderkes op een nieuwe invulling. Kan er een wandelpark komen, een hondenweide, moestuintjes, een waterbekken? Samen met de omwonenden en de bredere bevolking willen we deze unieke plek helpen vormgeven.