Ons programma
Als er iets is dat we met 't Dorp doen, dan is het constant zoeken hoe we het leven in Boechout en Vremde voor iedereen nog beter kunnen maken. Hoe zien we als onafhankelijke burgerbeweging de toekomst van ons dorp? Dat ontdek je hier in 10 actiepunten.
1:
TRANSPARANT EN INTEGER BESTUUR
Wij pleiten voor een eerlijke, waardige, respectvolle politiek.
De focus moet liggen op het algemeen belang en welzijn, en de verbondenheid binnen de gemeenschap.
Hoe we dit concreet willen waarmaken?
2:
ECHTE INSPRAAK EN PARTICIPATIE VAN INWONERS
Burgerparticipatie is een belangrijk onderdeel van een levendige democratie, maar in onze gemeente wordt het vaak genegeerd en uitgehold.
Hoe willen we dat aanpakken?
3:
HET DORPSE KARAKTER EN DE OPEN RUIMTE VERSTERKEN
Boechout en Vremde zijn mooie, landelijke dorpen waar we trots op zijn. Maar de open ruimte die onze dorpen zo aantrekkelijk maakt, staat onder druk.
Wat gaan we daar aan doen?
4:
EEN INCLUSIEF BELEID VOOR ALLE GENERATIES
Wij vinden dat het beleid die verbinding tussen inwoners en de onderlinge solidariteit ten volle moet aanmoedigen. Tegelijk moet het beleid zo inclusief mogelijk zijn zodat niemand zich uitgesloten voelt.
Van de strijd tegen eenzaamheid willen we een prioriteit maken.
5:
NATUUR EN KLIMAATBELEID
Hier zijn we écht groen, mét een groen programma ,dat hebben we de voorbije jaren meermaals getoond.
Zo zijn we, samen met een groep enthousiaste Boechoutse klimaatjongeren, in de bres gesprongen voor de Dreef nadat het bestuur van PRO, CD&V en Groen-Gangmaker de eigenaar had ondersteund bij de aanvraag van een kapvergunning.
Dit zijn onze voorstellen voor een ambitieus klimaat- en biodiversiteitsbeleid in onze gemeente:
6:
VERKEER EN MOBILITEIT
Onze gemeente wordt doorkliefd door 2 grote verkeersaders, de Provinciesteenweg en de spoorweg . Tel daar spoorwegovergangen met slagbomen bij, bovenlokaal verkeer dat zich via de woonkernen een weg probeert te banen, een markante inwonersstijging, scholen met regionale aantrekkingskracht, en je krijgt 2 dorpscentra die kreunen onder de toegenomen verkeersdrukte.
7:
LOKALE ECONOMIE EN LANDBOUW
Een bruisende gemeente staat of valt met een bruisende lokale handel en horeca.
Boechout-Vremde is op dat vlak gezegend.
Tegelijk mogen we er niet blind voor zijn dat de concurrentie van de grote shoppingcentra, de steden en vooral ook van de online webshops moordend is voor onze middenstanders.
’t Dorp Boechout-Vremde wil er voor hen zijn met onze voorstellen.
8:
CULTUUR, SPORT EN VERENIGINGSLEVEN
Over het culturele aanbod en het sport- en verenigingsleven in onze gemeente kunnen we niet anders dan de loftrompet steken en dat is behalve van de cultuurraad zeker ook mee een verdienste van het vorige bestuur.
Met ’t Dorp Boechout-Vremde willen we die weg verder bewandelen en waar mogelijk nog versterken.
9:
GEZONDE GEMEENTEFINANCIËN
De financiële toestand van onze gemeente is helaas zorgwekkend te noemen.
Verschillende prestigeprojecten hebben een schuldenput geslagen van bijna 30 miljoen Euro en is sinds 2012 is de gemeenteschuld verdrievoudigd.
Met een schuldgraad van 2.160,- Euro per inwoner doet Boechout het veel slechter dan het Vlaamse gemiddelde en de buurgemeenten (Hove 173,- & Ranst 348,- Euro per inwoner)
Om een verplichte fusie met één of meerdere andere gemeenten te voorkomen, zullen we de komende jaren noodgedwongen zorgvuldig moeten omgaan met onze uitgaven.
10:
VEILIGHEID EN NETHEID
Als we met ‘t Dorp Boechout-Vremde verbinding, toenadering en het gemeenschapsgevoel zo hoog op de agenda zetten, dan is het niet meer dan logisch en consequent dat we ook streng en kordaat optreden tegen asociaal gedrag.
Maar handhaving alleen is niet zaligmakend. We moeten ook inzetten op preventie en educatie.
En we moeten soms ook voor onze eigen deur vegen. Letterlijk.