7:
LOKALE ECONOMIE EN LANDBOUW
Een bruisende gemeente staat of valt met een bruisende lokale handel en horeca.
Boechout-Vremde is op dat vlak gezegend.
Zowel fijnproevers, wijnkenners als koffieliefhebbers kunnen volop genieten in de uitstekende cafés, koffiebars en restaurants.
Tel daar de vermaarde bakkers, slagers en viswinkel bij en je waant je in Klein Bourgondië.
Maar óók wie wil shoppen, kan in onze gemeente terecht in topzaken.
Tegelijk mogen we er niet blind voor zijn dat de concurrentie van de grote shoppingcentra, de steden en vooral ook van de online webshops moordend is voor onze middenstanders.
’t Dorp Boechout-Vremde wil er voor hen zijn.
Bij een welvarende lokale economie vaart iedereen wel.
Hier onze voorstellen:
- Koop lokaal. We willen de inwoners van Boechout-Vremde bewust maken van hun koopgedrag. Hoewel iedereen vrij is om te kopen waar hij wil, is het essentieel om lokale ondernemers te ondersteunen als we een levendig dorp willen behouden. Er is ook een samenwerkingsverband tussen handelaars nodig om elkaar te ondersteunen. Ook handelaars kunnen lokaal inkopen of een beroep doen op lokaal vakmanschap. Meer streekproducten op de menukaarten én op de winkelschappen moet het doel zijn.
- Beleving. Hoewel supermarkten handig zijn, blijven buurtwinkels essentieel voor dorpsgemeenschappen. Ze ondersteunen de lokale economie, hebben een sociale functie en verbeteren de leefbaarheid. Om deze winkels aantrekkelijker te maken, is het belangrijk om meer beleving te creëren in onze winkelstraten. Dit kan door bredere voetpaden, zitbanken, groenvoorziening, gezellige horeca en terrassen, evenementen en autovrije zondagen. Samen met de middenstand willen we de behoeften inventariseren en eraan werken.
- Toerisme. Onze gemeente heeft alle potentie om een belangrijke toeristische bestemming te worden. We weten al dat het hier prachtig wandelen en fietsen is. Laten we echter de gebaande paden verlaten en inzetten op nieuwe, originele concepten. Boechout-Vremde kan zich profileren als Klein Bourgondië: picknicken in de boomgaarden van onze fruittelers, lange gastentafels organiseren met verse groenten van onze tuinders, brood bakken met meel van de Molen, de Boechoutse wijngaarden verkennen, lokale topchefs betrekken... de mogelijkheden zijn eindeloos. Bovendien merken we op dat het huidige aanbod van B&B's zeer beperkt is. Wij willen graag bijdragen aan een toename hiervan door de eigenaren te ondersteunen.
- Verankering van landbouwgrond. Bestaande landbouwgrond moet gekoesterd en beschermd worden. Daarom verzetten we ons tegen de aansnijding van het woonuitbreidingsgebied Borsbeeksesteenweg-Capenberg, de landbouwgrond naast de keerlus van de tram. We vinden dat die agrarisch moet blijven. Veel landbouwgrond komt in handen van grote en vaak buitenlandse spelers. Daardoor kunnen onze eigen boeren amper nog grond kopen. We willen daar graag tegenin gaan door samen te werken met andere landelijke gemeenten en landbouworganisaties. Kleinschalige boeren willen we ondersteunen. We zetten ook in op natuur rond landbouwgronden. In samenspraak met de boeren willen we hagen, houtkanten en bomen langsheen die gronden aanplanten. Houtkanten kunnen het rendement van de akker met soms een kwart vergroten en de kwaliteit van de bodem structureel verbeteren.
- Lokale land- en tuinbouw promoten. Hoewel consumenten vaak beweren dat ze lokale boeren willen steunen, vertaalt dit zich zelden in hun gedrag. Wij denken dat dat komt omdat de drempel toch nog te hoog is. We willen dus extra inzetten op meer contact en verbinding tussen de inwoners en onze land- en tuinbouwers. We moeten boeren en voedselproducenten dichter bij de mensen brengen. Daarom willen we hoevetoerisme promoten en via de scholen boerderijklassen organiseren: elke schoolklas één keer per jaar op bezoek laten gaan in een inspirerend lokaal land- of tuinbouwbedrijf. We willen horeca en de lokale boeren de handen in elkaar laten slaan zodat Boechoutse en Vremdese producten op de menukaarten van onze restaurants komen te staan.
- Boerenmarkt. Tijdens de afgelopen legislatuur hebben we met ‘t Dorp Boechout-Vremde hard geijverd voor een lokale markt in Vremde. En kijk: vandaag staat ze er, elke donderdagvoormiddag. Maar de markt zoals ze er nu is, is voor ons nog niet wat ze zou kunnen zijn. We willen meer authentieke kramen met streekproducten aantrekken. Denk maar aan boerderijproducten, honing van lokale imkers, een bloemenkraam, lokale zuivel, enzovoort. Ook ambachten kunnen een plaats krijgen. Zo brengen we meer leven in de brouwerij en stimuleren we duurzame, korte ketens, het zogenaamde ‘farm to fork’.