t DORP Boechout-Vremde

1. TRANSPARANT EN INTEGER BESTUUR

1:
TRANSPARANT EN INTEGER BESTUUR

Wij pleiten voor een eerlijke, waardige, respectvolle politiek.

De focus moet liggen op het algemeen belang en welzijn, en de verbondenheid binnen de gemeenschap.

De traditionele partijenpolitiek versterkt met haar 'wij versus zij'-mentaliteit de verdeeldheid onder mensen. Sociale media fungeren daarbij als een luidspreker die dit nog verder benadrukt.

Sereniteit en toenadering is wat ons dorp nodig heeft.

 

Hoe we dit concreet willen waarmaken?

 

  • Onze gekozen vertegenwoordigers zullen fungeren als moderatoren in het publieke debat, eerder dan hun persoonlijke standpunten te geven. En ze zullen erover waken dat ook de stemmen van traditioneel minder gehoorde groepen gehoord worden.

 

  • Een correcte en beleefde omgang tussen alle raadsleden. Politici moeten het goede voorbeeld geven. Het debat hoort waardig gevoerd te worden zonder grof taalgebruik, persoonlijke aanvallen of steken onder de gordel.

 

  • Goed beleid begint met een visie die gebaseerd is op feiten in plaats van meningen. Een solide beleid begint met een helder inzicht in de uitdagingen. Het fundament van de meerjarenplanning zou moeten bestaan uit een uitgebreide omgevingsanalyse gecombineerd met een grondig participatieproces.

 

  • Volledige transparantie, ook richting de oppositie. Het bestuur moet openstaan voor kritische vragen respect hebben voor tegengeluiden. Heldere communicatie over problemen, de voortgang van initiatieven en het beleid is essentieel. Oppositie en inwoners hebben recht op snelle antwoorden op informatieverzoeken, uiteraard met respect voor de administratie en voldoende tijd om de gevraagde informatie voor te bereiden.

 

  • Een raadslid van de oppositie als voorzitter van de gemeenteraad. Om een eerlijk en respectvol debat te bevorderen, stellen wij voor dat de voorzitter van de gemeenteraad gekozen wordt uit de raadsleden van de oppositie.

 

  • Samenwerking over de partijgrenzen heen. We willen een einde maken aan de oude politieke machtsstrijd waarbij de meerderheid haar wil oplegt en elk voorstel van de oppositie tegenhoudt. Goede ideeën, ongeacht de bron, verdienen erkenning en steun.

 

  • Adviesraden moeten onafhankelijk en autonoom opereren. Politieke inmenging in de samenstelling en het functioneren van deze raden hoort niet plaats te vinden. De administratie moet leden selecteren op basis van hun deskundigheid, niet via vriendjespolitiek.

 

  • Minder macht van intercommunales[1]. We willen een einde maken aan de invloed van intercommunales en hun complexe structuren die vaak op een ondoorzichtige manier met publiek geld omgaan en de prijzen van basisdiensten monopoliseren. Als sommige diensten beter regionaal georganiseerd kunnen worden, moeten transparantie en democratische controle de fundamenten vormen.

 

  • Belangenvermenging actief aanpakken. Integriteit en transparantie in het bestuur zijn onze hoogste prioriteiten. Dit bereiken we door:
  • het openbaar maken van alle gemeentelijke contracten, uitgaven en financiële rapporten via de website van de gemeente,
  • het regelmatig aanbieden van ethiek- en integriteitstrainingen voor alle leden van de gemeenteraad en ambtenaren,
  • en het opzetten van een onafhankelijk meldpunt voor klachten met betrekking tot ethiek en belangenvermenging bij gemeenteraadsleden en ambtenaren.

 

  • Respect voor de onafhankelijkheid van de administratie. Onze gemeente heeft toegewijde, vakbekwame en creatieve medewerkers. Vertrouwen in hun expertise en deskundigheid is essentieel. Het bestuur moet beleid bepalen, maar zich verder niet inlaten met de uitvoering.

 

  • Eerlijke communicatie. We waarderen de communicatiedienst voor het prachtige maandelijkse magazine Boechout Beweegt. Dit informatieblad benadrukt de mooie prestaties van het bestuur, kondigt culturele evenementen en recreatieve activiteiten in onze gemeente aan, maar moet ook niet terugdeinzen voor lastige beleidskwesties. Informatie kan immers de eerste stap zijn naar participatie.

 

  • Een echt verslag van de gemeenteraad. De summiere notulen die nu van de gemeenteraad worden opgesteld, zijn geen getrouwe weergave van het debat dat heeft plaatsgevonden. We pleiten er al jaren voor dat een echt verslag wordt opgesteld zoals dat in vele andere gemeenten wel gebeurt.

 

  • De beperking van het aantal achtereenvolgende bestuursmandaten. Hoewel dit geen bevoegdheid is van de gemeente wij willen het goede voorbeeld geven. Onze verkozenen kunnen maximaal gedurende 2 legislaturen een bestuursmandaat uitvoeren.

[1] Een intercommunale is een vereniging van gemeenten met als doel taken van gemeenschappelijk belang te realiseren, vooral op het gebied van afvalinzameling en -verwerking, nutsvoorzieningen (elektriciteit, gas, water en kabeldistributie) en sociale huisvesting.

Wil je mee helpen?.

Voel je de goesting om mee dingen in beweging te zetten in ons prachtige dorp, laat het dan zeker weten. Er is nog zoveel dat we samen kunnen doen om Boechout en Vremde nog eerlijker, mooier en warmer te maken.

Voer a.u.b. uw naam in
Vul alstublieft een bericht in.